Sageata

Înapoi la articole

Arad Plaza, un proiect inovativ care continuă premierele Aradului

aprilie 27, 2016

De-a lungul anilor, Aradul a fost și continuă să fie un oraș al inovațiilor. Aici a fost intemeiată in anul 1812 Preparandia, prima școală pedagogică românească și una dintre cele mai vechi din Europa. Mai târziu, în anul 1878, Preparandia a devenit institut pedagogic, iar în 1981, acest institut, cunoscut sub numele de “Liceul Pedagogic” s-a transformat în “Liceul Industrial nr. 13”. Astăzi, după 169 de ani de activitate, Preparandia continuă să creeze intelectualitate românească și să transmită cunoștințe din generații în generații, fiind cunoscută după anul 1989 sub numele de “Liceul Pedagogic Dimitrie Tichindeal”.

De asemenea, primul edificiu teatral permanent din România a fost deschis tot la Arad, în anul 1817, care a funcționat ca și instituție într-un imobiliar format din două clădiri, Teatrul Vechi și Casa Hirschl. În 1907 acesta a fost transformat în cinematograful “Urania”, chiar aici având loc prima reprezentație din Arad cu un film românesc, “Războiul Independeței”.

După Paris, Viena sau Londra, ia ființă, tot aici, în anul 1833 cel de-al șaselea conservator muzical european și primul din țară, cunoscut sub numele de Arader Musik Conservatorium. Acesta a fost Primul Conservator de muzică din România, care a avut un rol extrem de important în cultura românească. Tot în Arad a fost înființată în anul 1909, prima fabrică de automobile din România, cunoscută sub numele de MARTA (Magyar Automobil Reszveni Tarsasag), ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze Le Havre. Aici s-a construit primul automobil din România și celebrele taxiuri londoneze black cab.

De asemenea, marele ilustru inenvator, și totodată celebrul pionier al aviației române, Aurel Vlaicu, a pilotat la 4 iulie 1912 monoplanul Vlaicu II. Acest zbor a fost o premieră aviatică pentru Arad, reprezentând primul zbor deasupra orașului.
Astăzi, Arad Plaza dorește să păstreze spiritul inovativ al Aradului și să continue premierele acestuia, cu o clădire simbol în inima orașului. Prima clădire rezidențială cu 1400 mp de grădini suspendate din România.

avatart

posted by Iuga Cristi