Sageata

Înapoi la articole

Interviu Valentin Morar – Arad Plaza, un reper peste ani pentru Wallberg și pentru Arad

aprilie 27, 2016

Valentin Morar, CEO-ul companiei Wallberg, și totodată dezvoltatorul proiectului Arad Plaza, a acordat un interviu pentru Aradon în care ne explică de ce reprezintă Arad Plaza „cel mai spectaculos proiect imobiliar arădean”.

JA: D-le Valentin Morar, de ce este acest proiect atât de special?

V.M.: Cu câteva zile în urmă, în timpul unor negocieri cu un renumit producător german de hidroizolaţii care are o experienţă de peste 150 de ani, discutând despre garanţii şi durata de viaţă, ne-au invitat să vedem o terasă suspendată construită de către ei în urmă cu 35 de ani în Stuttgart, la care nu a fost nevoie să se intervină absolut deloc până acum. Acea terasă este pentru ei un reper de necontestat. La fel va fi şi Arad Plaza pentru noi, un reper peste ani a ceea ce suntem capabili să realizăm. Atunci când vom fi întrebaţi despre noi, vom spune fără ezitare: noi suntem cei care au construit Arad Plaza.

JA: Să înţeleg că acest proiect îl faceţi pentru Wallberg?

V.M.: Da, se poate spune și așa. Îl facem pentru noi, dar de toate avantajele lui în fapt vor beneficia direct clienţii noştri. Acest proiect cred că va fi apreciat la adevărata lui valoare abia peste 10-15 ani, după ce piaţa imobiliară va ajunge la maturitate, iar preţurile vor atinge nivelul corect. Noi suntem un dezvoltator „pur-sânge”, printre puţinii din ţară care promovează concepte de locuire, iar acestea nu se pot percepe decât atunci când trăieşti acolo. Sunt acele senzaţii pe care nu le poţi neapărat defini conştient, simţi doar că îţi place sau nu. Iar acum şi aici, în acest proiect, vom da totul pentru a consolida compania noastră.

JA: Aşa e, cu toţii ne dorim la un moment dat să realizăm acel „ceva”, care să ne definească şi să ne confirme maturitatea. Ştiu că aţi mai construit și în Cluj Napoca şi în Braşov. De ce aţi ales Aradul pentru acest reper?

V.M.: În primul rând pentru că de aici am pornit, pentru că suntem arădeni. Apoi, pentru că acum e momentul perfect, avem maturitatea necesară, acumulată în peste 100.000 de metri pătraţi rezidenţiali construiţi în România. Şi pentru că avem aici locaţia perfectă, la kilometru zero, unde se construieşte Arad Plaza, care, aşa cum spuneam, va fi un reper pentru noi şi suntem convinşi că va deveni un reper şi pentru oraş. Acest proiect nu e făcut pentru profitul financiar imediat, pentru că, dacă era aşa, îl construiam în Braşov, cu aceleaşi costuri, dar unde îl vindeam la un preţ mult mai mare.

JA: Spuneaţi că acest proiect va fi apreciat la adevărata lui valoare peste 10-15 ani. De ce?

V.M.: Trebuie să recunoaştem că dacă toată lumea face diferenţa între o maşină de 10.000 şi una de 50.000 de euro, încă mai sunt mulţi care nu fac diferenţa între un apartament de 45.000, 60.000 sau unul de 80.000 de euro. Majoritatea se limitează la a evalua un apartament după numărul de camere şi cel mult după zonă, ori e ca şi când ne-ar interesa la o maşină doar capacitatea motorului şi numărul de portiere. Mă uit în jur şi observ că mulţi dintre noi conduc maşini care costă cât locuinţa în care trăiesc sau chiar mai mult. Aceasta este o stare de lucruri anormală care dovedeşte ceea ce spun, dar care deja se schimbă.

JA: Apropo de asta, cât plăteşti ca să locuieşti în Arad Plaza?

V.M.: Trebuie să plecăm de la premiza că nu poţi cumpăra 1 leu plătind 50 de bani. Să nu ne păcălim singuri, dacă plăteşti pe un apartament 45.000 euro, ai un apartament de 45.000 de euro, întotdeauna primeşti ceea ce plăteşti. În acelaşi timp însă, anumite conjuncturi de piaţă şi anumite momente pot duce la achiziţii foarte profitabile, cu creşteri mari de valoare în timp. Dacă ne uităm în ţările dezvoltate din Europa şi nu numai, în toate oraşele există diferenţe semnificative de preţ, de 5 până la 10 ori între zona ultracentrală şi celelalte zone. La noi nu e încă aşa, dar aceasta e direcţia, iar explicaţia e simplă şi logică: în zonele ultracentrale disponibilitatea e întotdeauna limitată şi întotdeauna sunt oameni doritori să se mute acolo şi dispuşi să plătească pentru asta, fie că vor cumpăra fie că vor închiria o locuinţă. Mai mult decât atât, niciodată nu se va mai putea construi la costurile de astăzi, deoarece preţurile materialelor, dar mai ales salariile, cresc. Salariul mediu net în România este astăzi de aproximativ 480 de euro, la un sfert din venitul mediu înregistrat în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană şi într-o piaţă a muncii liberalizată nu poate decât să crească.

JA: Şi credeţi că preţurile vor creşte odată cu salariile?

V.M.: În 2001, când salariul mediu pe economie era undeva pe la 100 de dolari, am vândut apartamentul personal, cu 3 camere la X-uri în Vlaicu, cu 11.000 de dolari şi am fost foarte mulţumit de preţul obţinut. Astăzi salariul mediu este la 480 de euro, iar preţul unui asemenea apartament este de circa 40.000 de euro fiind mai vechi cu 15 ani. Cât credeţi că va fi preţul atunci când salariul mediu va ajunge la 700 de euro? E de la sine înţeles că preţurile vor creşte. Revenind la Arad Plaza, creşterea va fi mult amplificată în timp de numărul mic de apartamente disponibile în această locaţie ultracentrală. Este o clădire nouă, care sparge tiparele din România şi în care acum se pot cumpăra apartamente la preţul celor vechi din centru. Pentru cei care înţeleg piaţa, e foarte clară profitabilitatea momentului, fie că e vorba de intenţia de a locui sau de a investi. Nu ai cum să dai greş cu o investiţie într-o clădire ultracentrală, ea sigur va valora mâine mai mult decât astăzi şi observ că oamenii înţeleg acest fenomen.

JA: Şi totuşi, cum sunt preţurile?

V.M.: Având în vedere că vânzările merg bine, cred că putem trage concluzia că preţurile sunt… bune! Mai mult, în această perioadă de început a construcţiei, apartamentele se pot cumpăra şi cu un discount de 6%.

JA.: Dacă vreţi să ne mai transmiteţi ceva în încheiere.

V.M.: Mă bucur că facem acest proiect în Arad, ba mai mult, pot să vă spun că şi eu mă voi muta din Subcetate în Arad Plaza. Casa îmi consumă timp, iar eu sunt o persoană activă, care vrea să locuiască în centru pentru a avea totul la îndemână. Chiar îmi place atât de mult acest proiect, încât, dacă aş putea, (zâmbind) l-aş ţine tot pentru mine!

Sursa: Aradon Online

avatart

posted by Iuga Cristi