Sageata

Înapoi la articole

Prima mașină Black Cab 1909

decembrie 16, 2015

Prima mașină Black Cab din România s-a născut la Arad în anul 1909.

Prima fabrică de automobile din România, cunoscută sub numele de MARTA (Magyar Automobil Reszveni Tarsasag) a fost înființată la Arad în anul 1909, ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze Le Havre. Aici s-a construit primul automobil din România și celebrele taxiuri londoneze black cab. De asemenea, tot la MARTA s-au fabricat motoare pentru utilaje feroviare, autobuze cu și fără etaj, camioane de 3 și 5 tone, iar din anul 1910 s-a început fabricarea autoturismelor cu mai multe forme de caroserii: Dublu-Featon, Landonet, Limuzina și motoare cu patru cilindri de 20, 30 sau 40 de CP.

Pânaă în anul 1912 s-au fabricat 150 de autoturisme, dar în același an Westinghouse intră în faliment, iar fabrica este preluată de AUSTRO DAIMLER. După preluare, se fabrică mașini Austro Daimler în licență, tot cu numele de Marta. În Arad în anul 1936 încă mai circulau astfel de Marta, mașini care aveau peste un milion de kilometri parcurși. Dupa începerea primului Război Mondial, nu se mai fabrică decat motoare de avion.

În anul 1926 se desființează fabrica, se demontează utilajele, se transportă la Brașov, unde se înființează ÎNTREPRINDEREA AERONAUTICĂ ROMÂNĂ (IAR).

avatart

posted by Iuga Cristi