Inapoi la articole

Primul Conservator 1883

16.12.2015


On decembrie 16, 2015

decembrie 16, 2015

Primul Conservator 1883

Primul conservator de muzică din România ia ființă la Arad, jucând un rol important în cultura românească.

După Paris, Viena sau Londra, ia ființă în anul 1833 cel de-al șaselea conservator muzical european și primul din țară, cunoscut sub numele de Arader Musik Conservatorium. Un lucru interesant este modul în care acesta a fost întemeiat. Mai mulți membri ai Asociației iubitorilor de muzică (Gessellschaft der Musikfreude) au hotărât înființarea Conservatorului Arădean la data de 1 mai 1833. Aceștia au decis să cumpere bilete la loteria națională, iar câștigurile obținute să costituie fondurile pentru întemeierea Conservatorului. Toate lozurile au fost necâștigătoare, dar vestea s-a răspândit printre oameni. Fondatorii au recurs la un mijloc clasic, deschizând liste de subscripție pentru donațiile publice, prin emiterea de obligațiuni cu dobânzi, așa numitele Circulare un Obligation. Astfel, ideea melomanilor arădeni a devenit realitate.

Conservatorul a avut un rol important în viața culturală a Aradului. Timp de 54 de ani, violonistul vienez Johann Henld a fost directorul Conservatorului de Muzică Pe lângă o carieră strălucită de violinist, acesta a predat vioara, armonia și teoria muzicii.

 • By alexp  0 Comments   
 • Apartamente superioare, design avangardist, Downtown Arad, Fara Compromisuri, Gradini suspendate, Inovatie, Nordic Style, penthouse, Premiera in Arad, Simbol al Aradului, Soho

  0 Comments

  Contactează-ne

  VORBESTE CU UNUL DINTRE CONSULTANTII NOSTRI

  Anca

  Anca Pană

  Consilierul tău

  +40 786 703 703

  Daniel

  Daniel Hanza

  Consilierul tău

  +40 737 405 405