Sageata

Înapoi la articole

Primul Teatru 1817

decembrie 16, 2015

Primul edificiu teatral permanent din România a fost deschis la Arad în anul 1817

Teatrul vechi din Arad sau Teatrul Hirschl a fost construit în stil baroc în anii 1816-1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, fiind considerat cel mai vechi edificiu teatral permanent din România. În decursul anilor, pe scena acestui teatru au urcat artiști importanți ca și Treuman, Johann Strauss II sau trupa lui Pascaly și au avut loc spectacole în limbile maghiară, română și germană.

Tot aici s-au desfășurat pentru întâia dată în regiunea transilvană, spectacole remarcabile în limba română susținute de elevii Preparandiei arădene. De asemenea, marele poet național Mihai Eminescu a făcut parte din echipa teatrului, în calitate de sufleur.

Teatrul a funcționat ca și instituție într-un imobiliar format din două clădiri, Teatrul Vechi și Casa Hirschl. În 1907 acesta a fost transformat în cinematograful “Urania”, chiar aici având loc prima reprezentație din Arad cu un film românesc, “Războiul Independeței”. Cu timpul clădirea a ajuns într-o stare de degradare și a fost retrocedată urmașilor fostului proprietar Iacob Hirschl.

avatart

posted by Iuga Cristi