Sageata

Înapoi la articole

Prima cale ferată electrificată 1913

decembrie 16, 2015

Prima cale ferată electrificată din România, cunoscută sub numele de CFAP, a fost construită la Arad.

Calea ferată cu ecartament metric Arad-Podgoria (CFAP) a fost construită în anii 1905-1906, fiind o cale ferată locală, cu o lungime totală de 58 de kilometri. Cu scopul de a crește capacitatea de transport și confort, oameni cu minți deschise au inovat în sistemul de transport public și au creat la Arad, în anul 1913, prima cale ferată electricficată din România și totodată prima de acest fel din estul Europei și a opta din lume.

“Ziua de 11 noiembrie 1913 este o dată marcantă, pentru că atunci primul tren a parcurs pe calea ferată electrificată traseul Arad-Podgoria, intre localitățile Arad-Lipova si Arad-Pancota. Calea ferată electrificată aparținea unei societăți private, care a avut 321 de angajați, iar conform statisticilor, zilnic, erau transportate 1000-1600 de persoane”, Petru Cuvianu, director tehnic în cadrul Comapniei de Transport Arad.

La vremea când s-a luat decizia construirii acestei linii, în Arad exista deja de 40 de ani sistemul de transport public asigurat de tramvaie trase de cai.

avatart

posted by Iuga Cristi